YogaRollinger Nyt LOGO fb

Pranayama / vejrtrækningsøvelser

I yoga for børn lærer børnene at være bevidste om åndedrættet. De lærer en række grundlæggende vejrtrækningsteknikker på en sjov og legende måde.

 

 

Når vi bliver stressede begynder vi at trække vejret overfladisk og får ikke luften helt ned i bunden af lungerne. Mange mennesker i dag har et kronisk stresset ånderdræt, fordi det er blevet en dårlig vane, at trække vejret overfladisk og når vi ikke er bevidste om det, hænger vi fast i denne form for vejrtrækning. Det gælder både børn og voksne. Det medvirker til at fastholde os i en anspændt og stresset psykisk tilstand. Åndedrættet har direkte indvirkning på vores psykiske velbefindende, og vi vinder meget ved at blive bevidste om åndedrættet og lære at mestre forskellige teknikker til at påvirke det positivt.

I yoga for børn øver vi os først og fremmest i at mærke vores ånderdræt og være bevidste om det. Vi mærker efter i kroppen, hvordan det føles at trække vejret på forskellige måder, iagtager maven, der bliver stor når luften kommer helt ned osv.

Vi bruger forskellige redskaber og metoder til at visualisere vejrtrækningen og gøre den mere håndgribelig. Balloner, sæbebobler, fjer og meget andet tages i brug og bidrager til at gøre pranayama øvelserne sjove og tiltalende for børn.

Ofte reagerer børnene øjeblikkeligt og med stor interesse for vejrtrækningsøvelserne, ganske simpelthen fordi de kan mærke virkningen med det samme. Når vi "puster balloner op" (i fantasien og illustreret med ambevægelser) kan de slet ikke stoppe igen. Og så er sjovt at "lukke luften ud af ballonen" og sige prutte-lyde når den "suser" gennem luften!

Der findes forskellige vejrtrækningsteknikker med forskellige mål. Nogle virker styrkende og beroligende, nogle opkvikker og vitaliserer og alle skaber de harmoni og rum i sindet og balancerer nervesystemet.